När vår kontaktperson Idrissu al-Hafiz i Ghana besökte en skola långt ut på landsbygden träffade han en pojke som släpade sig till och från skolan varje dag.

Idrissu tyckte det var tydligt att Abu – som pojken heter – verkligen ville gå i skolan. Han hörde av sig till oss och vi började genast undersöka olika möjligheter att hjälpa till.

Det slutade med att Abu valde en ”RoughRider Wheechair” som är anpassad efter den miljö han bor i.

Idrissu al-Hafiz har besökt många skolor i norra Ghana för vår räkning. Våren 2016 hörde han av sig till oss med en vädjan att undersöka om vi kunde hjälpa till. En pojke i 13-års åldern kunde inte gå så han släpade sig fram och tillbaks till skolan varje dag med hjälp av sina armar. Han var helt klart intresserad av skolan och ville verkligen komma dit varje dag för att lära sig nya saker.

Rörelsevarierad pojke
Foto: Idrissu al-Hafiz

Vi började genast leta rullstolar på olika håll. Ett spår var att få tag i en rullstol i Sverige. En kvinna på Attendo erbjöd oss en rullstol som vi dock tackade nej till eftersom den visade sig vara en så kallad transportrullstol som Abu inte kunde manövrera själv. Ett annat spår var att låta en lokal firma i norra Ghana tillverka en ”cykelrullstol” som drivs genom att man ”cyklar med händerna”. Ett tredje spår var att köpa en mera terränggående rullstol som vi hörde talas om genom ett prisat elevarbete på Chalmers.

Via studenterna på Chalmers fick vi kontakt med Whirlwind Wheelchair i USA varifrån spåren ledde oss vidare till Mobility Aid and Appliances Research and Development Centre[MAARDEC] i Nigeria och dess VD Cosmas Okoli.

Idrissu visade Abu bilder på ”cykelrullstolen” och på ”RoughRidern” ‑ den teränggående rullstolen ‑ och Abu valde en ”RoughRider”.

Rullstolen beställdes från MAARDEC i Nigeria och här kunde historien ha slutat lyckligt, men…

…många svårigheter återstod visade det sig.

  • Måttagning på pojken tog tid eftersom han bor sju timmars bilresa från Tamale där Idrissu bor.
  • När väl måtten var klara så kunde ingen tillverkning börja innan vi lyckats betala rullstolen.
  • Vi gjorde en banköverföring, men pengarna försvann på något vis och kom inte fram förrän många månader senare när vi hotat med att polisanmäla banken i Nigeria.

Till slut i november 2016 lyckades vi äntligen leverera rullstolen och pojken kan nu röra sig ganska fritt trots sin funktionsvariation.

Foto: Idrissu al-Hafiz

Abu i sin Rough Rider